Friday, September 26, 2014

PRE WEDDING - 118 DAYS

Hari ini 27/9/2014...maksudnya tinggal lagi 118 hari sebelum "MY BIG DAY".. 

Preparation?? langsong takde..hihihi sempoi tak?? (dalam hati risau macam ape je)

Nak buat preparation, tapi diri aku ni jauh nuh kat sabah, pening aku... Internet je la teman seharian aku, nak tengok depan mate memang tak boleh la..

Takan nak suruh encik tunang buat sorang-sorang, die kan lelaki..nanti die pilih aku tak minat, aku jugak marah..heheheehe

Takpalah, slow and stedy... hihihi

Next week aku nak balik kampung, yey!!! dapat jumpa encik tunang..hihi

Tu pulak yang difikir, fikir pasal majlis kawin shamira... hmmmm

Next week dah suruh encik tunang cuti banyak ciket...Banyak bende nak buat ni..KAWIN KAWIN KAWIN KAWIN.....

Memang kene siapkan dalam minggu depan jugak la..sebab aku balik kampung bulan 12 lagi...serammm lak rase ni..hihihi

Next week pon RAYA HAJI, yes boleh la aku beraya bersama keluarga tercinta... dah 2 tahun tak dapat beraya bersama keluarga..hihihi..touching japp..

SELAMAT HARI RAYA SEMUA..

Sunday, September 22, 2013

Escort Patient

Pertamakali rasa meng" escort " pesakit dari Hospital Duchess of Kent ke Hospital Likas memang mengujakan dan menguji ketahanan badan + sangat pening +++ sakit tongkeng..hehehehe ENAM jam okey dari sandakan ke kota kinabalu..gilakk...

Pelik bila JM disuruh meng"escort" patient sebab biasanya doctor or staff nurse, nasib beik pesakit yang aku bawak tu stabil, boleh jalan sendiri, umur pon dah 10 tahun. Be strong adik!!

Kami bergerak dari Duchess of Kent jam 9.00 pagi, bergerak tanpa henti dengan jalan yang bengkang bengkok & rosak amat memeningkan kepala. mulalah tekak rasa mual, badan terasa bisa..adoiiii...

Kami sampai ke Ranau untuk makan tengah hari di Restoran Sri Hassanah di pekan ranau. Keterujaan bila nampak ikan keli masak sambal lada....ya Allah swt, lama sangat tak rasa ikan keli ni... Alhamdullilah syukurr...

Perjalanan kami ada lagi 2 jam lebih untuk ke Hospital Likas, tq abg azizi sebab bawak dengan cermat sangat, walaupon siren ambulan tu memekakkan telinga aku mampu jugak tidur dengan lena..hahahahah

1st time sampai likas, wow!!!

Aku rasa macam nak pindah ke Hospital Likas je, wad ada aircond oooo...best gilakkk!! Tapi orang cakap kat sana buzy gile~~ Aku pon tak taw tang mana yang buzy sebab masa aku datang tu tak ramai pon patient dia...

Lepas handing over dengan staff nurse sana, kerja aku pon setel so masa untuk berjoli-joli..hehehe Tapi nak berjoli sorang-sorang tak best pulak...Nasib beik Mas kat kk, ada juga orang bawa jalan..hehehe

Aku suruh abang azizi (driver ambulan) hantarkan aku di One Borneo sebab snior2 di wad cakap tidur di hotel Court Yard seronok, so i decide untuk tido kat ctu dan ternyata tempat tu memang best lah.

Aku jalan-jalan di bawah 1B tu..tiba-tiba............perkara sedih (tak boleh cerita kat sini)

Esoknya aku bangun awal, yela tido tempat baru, sorang-sorang lak tu, belom rasa nyenyak lagi.. Breakfast sorang-sorang, jalan sorang-sorang..bosannya kalau escort patient sorang-sorang...

OTW nak balik sandakan aku suruh driver ambulan tu berenti kat pekan kundasang, nak beli sayur la kunun, tiba-tiba ada satu accident kat jalan tamparuli-kundasang, kalau tak berhenti kang apa pulak orang awam cakap, so kami decide untuk berhenti tengok & tolong apa yang patut.

Teruk gila oo bas tu terbalik, tapi mangsanya masih boleh berjalan, kebal! ehehe Nasib baik masa tu cuma dua orang ja mangsa yang terlibat, so kami decide nak hantar dieorang ke Hospital ranau sebab kitaorang tak nak patah balik ke KK untuk ke hospital Tuaran. 

Dalam ambulan yang kecik + jalan yang macam ular, aku pon jadik takstabil. Aku cuma boleh bagi gauze dengan bandage je untuk balut luka mangsa tu.. Aku berdoa supaya cepat lah sampai ke Hospital ranau, aku pon macam nak pitam dah..hehehe

So itu je lah yang aku boleh story tentang pengalaman 1st aku mengescort patient dalam ambulan dengan menghadapi kemalangan...so far aku rase bertuah la sebab aku diberi peluang untuk rasa sendiri macamana bila kita disaat genting...hopefully mangsa tu selamat, sihat walafiat..aminn~~~

Saturday, August 17, 2013

Selamat Hari Raya

Rasanya masih belom terlambat aku nak post ucapan "SELAMAT HARI RAYA", maaf zahir & batin...

Pejam celik dah empat tahun aku berpuasa jauh dari family.. Rindunya nak rase mak kejut bangun sahur, rindunya nak makan telur dadar dengan sayur kobis soohun kicap, rindunya nak berbuka puasa dengan laok sedap-sedap...meee rebus....nyummm

Sekarang umur aku dah nak masok 25tahun, berada jauh dengan family menjadi satu kebiasaan.. Tapi terbit jugak rasa rindu bila balik kampung sekali sekala....

Disyawal yang mulia ini, aku nak mintak maaf kepada sahabat handai, rakan taulan, saudara saudari, keluarga, muslimin muslimat sekalian.....sekiranya ada terlanjur kata sampai menyakitkan hati, terkasar bahasa sampai ada yang kecik ati, terambil dengan tak sengaja mahupun sengaja, terngumpat, terhina, ter segala raja ter aku pernah buat kat you olls... Sedih sebab aku tak dapat nak jumpa seorang sorang untuk mintak maaf dari hati ke hati...

Sesungguhnya yang baik tu datang dari Allah s.w.t dan yang buruk lagi hina tu kesalahan aku sendiri...

Abah.....
     Selamat hari raya, kak ira nak mintak abah halalkan semua makan minum, pakai, duit kak ira g sekolah, barang2 mainan masa kecik2 dulu, dan segala2 yang abah berikan selama kak ira dalam penjagaan abah. Kak ira nak mintak maaf sebab pernah menguris hati abah dulu, berdosanya kak ira rasa bila kak ira cakap abah teruk bukan macam abah orang lain... kak ira mintak ampun abah... Abah lah orang paling risau dan caring dalam diam..hehe.. Terima kasih sebab bersusah payah nak bagi kesenangan pada kak ira dan adik2... Semoga lebaran tahun ini akan lebih bermakna pada abah.

Mak....
    Banyaknya dosa kak ira pada mak, kak ira degil, keras kepala.. tapi mak sabar ja.. Maafkan kak ira mak sebab tak jadik anak yang cemerlang... Halalkan setiap pemberian mak dari kak ira lahir keduniani sampailah sekarang, rasa tak terbalas jasa mak selama ini... sesungguhnya mak lah the best... Mak penat kerja tapi mak tak berehat demi menjaga anak2 mak semua... Kak ira mintak maaf mak kalau kak ira menyakitkan hati, menguris hati mak tanpa kak ira sedar kak ira dah berdosa besar... Semoga kita sekeluarga akan bahagia, aman didunia dan diakhirat....Selamat hari raya mak..



Monday, June 3, 2013

Agnes Keith House

Place to go in sandakan sabah "Agnes Keith house"


Admission fee

MyKad holders: RM2.00
MyKad holders above 55 years: Free
Children below 12 years: Free
Others: RM15.00



Some photo from google ,thank you Mr.google

The interior of house 

Office or working room 
Dining room
Audio visual room for visitor 
Family
Photo in the kitchen
Bedroom

Some books 

After that, you can relax and eat at a English Tea House & Restaurant with incredible views near the house




Visit ----> sabah tourism

Click - click




Thursday, May 23, 2013

KAM HEONG CRAB (ketam masak kam heong)




Last month my friends & I were ate at seafood restaurant located at Sim-sim jambatan 8 Sandakan sabah, The restaurant over the water is quite popular among the local people and the tourist. Make sure you going at night ONLY to avoid no appetite during the grimy environment while you eat...hehehehehe

The restaurant serves the fresh seafood and a good quality from a big aquarium. The chef will help you to cooking all the menu you ordered like Mud crab, lala, grouper "ikan kerapu", sea bass "ikan siakap",shrimp, shellfish, cumi-cumi "octopus" and many more.


I'm very admire the special menu at that restaurant "ketam masak Kam Heong". With the google help, i got the recipe. Ok!! start search the ingredients that needed~~


Ingredients needed

  1. 4 medium Mud crab (ketam bakau/nipah 4 ekor)
  2. Turmeric powder (serbuk kunyit)
  3.  Cooking oil
  4. 4 spoon dried shrimp (udang kering)
  5. 2-3 Garlic (bawang putih 2-3 ulas)
  6. 5 Chilies (cili kecil 5 tangkai)
  7. Curry leaves (daun kari)
  8. 10 spoon Oyster sauce (sos tiram)
  9. 3 spoon Sweet soy sauce (kicap manis)

  

How to cook?

  1. Fried the mud crab with turmeric powder till the colour turns to red and the crab were cook nicely. Levitate and drained it.....so done!!
  2. To make the sauce, pounded the garlic with dried shrimp and chilies in the stone mortar. Then fried till crispy with the cooking oil.  
  3. Add the curry leaves to make the good texture and interesting smell. After few second pour the oyster sauce, sweet soy sauce and some water. 
  4. Lastly, put the fried crab into the sauce  and fried a few minute...
  5. Tadaaaa..done!!!.simple right??



Please cook these recipe by your self because I wasted my money RM40.00 to buy these food at seafood restaurant...

I use only (+/-) RM10.00 to cook these recipe.

Nurses Night at GRAND BALLROOM,BORNEO COVE HOTEL Sandakan

See the price?? RM50.00 for the delicious food and prizes of lucky draw~~ yeahh

This is my 2nd time to attend the nurses night party.  Theme of these party is flowery and closing the gaps among senior staff and junior staff, also relationships among nurses and doctor. "Closing the gaps la sangat kan", the groups in one dining table are from the same ward, that means closing the gaps?

Where is the Borneo Cove Hotel?? I will post in my next entries okey...heeeee

The best part of all the party in the world is dinner time!!!  nyum-nyum..I want food, I want food.. obviously i like to eat very much. That why laa I have big problems to loss my weight..haha


There are a few part that make this party so wonderful , 2st rank is blowing the biggest cake for all the nurses with a birthday song by all the audience , so affected my feeling lol...Sob sob sob I feel like someone was appreciated my job now~

3rd rank while the models with the beautiful dresses catwalk on stage. I'm very jealous to them because of their beautiful flowery dresses. I like modeling!!! hahahahhaa~~~~~you have big tummy lah shamira~~~

4th rank is dance.... but for me the party such of boring, because there are a lot of old lady dance on the stage. OMG, looked so childish and not suitable for the old lady. Where's the young nurses ek?


5th rank is lucky draw,  I was wondering why I'm not so luckiest?? I was join many lucky draw such as in the newspaper, magazine, TV but I dint get any, I have to loss my money and also lost the big prize..arghhhh!!! please give me the prizes~~



Snap-snap at the bored party

Me...ahaks~~

With my friends kak fara, lyiana,kak anne, rabi & me



KJMT in heart

My gorgeous eyeshah


Meet my Bos, sister Elsie

Please looked at her head~~~ nice x??



Gorgeous dresses, I like your dress... can i borrow?





Sorry if you, you & you do not understands of my English, hahahahaha...peace yaw! \/^,^\/

Thursday, May 16, 2013

To My Love Fiancee

Aku tak pernah nak buat entri pasal boyfriend aku, kenapa tetibe je terase nak buat ni ek? 

Sebabnye aku mimpi dye td. Best oo mimpi dapat kawen dengan orang tersayang. Harap mimpi jadik kenyataan! 

Owh dalink, tahukah kau bertapa aku cinta padamu.~~~~
Ahh, jiwangnyer aku!! tuih tuih tuih...

Orang asik tanye je bile nak kawen, bile nak nikah, bile majlisnye~~~bored..... 

Kalau ikot nafsu, hari ni jugak aku nak kawen, tapi lek dulu. Status kewangan tak stabil lagi ni. Aku pon takot nak kawen, takot tak dapat jadik isteri yang beik, takot tak dapat nak jalankan tanggungjawab yang diamanahkan, takot derhaka kat suami, takot nak beranak, takot gemok pas beranak, takot gilerrr...Lagi pon umo baru 24y.. belom 25y..heheheehe

Target aku nak kahwin umo 25y, means tahun depan..OMG~~~

Kenapa cepat tol umo aku meningkat ni???

Hari cuti adalah hari paling berharga untuk aku sebab leh dating lame-lame dengan En tunang. Tapi takbest la sebab rumah kteorang jaoh, (jauh le sangatt) die pon taksuke dok umah aku lelame, malu katenye...huhu

Malu eh, i loooiikeee



Tak sabar nak duduk satu umah dengan dalink..hahahaa geragas tol ko ni kenape shamira???

Tq dalink sebab awk layan sye dengan baik, layankan je kepale sye yang kekadang sot sot ni. Selalu tepon sye(kekadang kejap je), TQ lanjew jalan, makan, wayang (lein kali lanjew beli baju, beli beg, beli kasot setiap bulan ye)hahahah.

Abg : "sabo je lah dapat wife materialistik bombastik ni"
syg : "alaa...nak jugak..pelis pelis"

Soalan basic : Dalink.....syg baik x? syg kiut x? syg kuwos kn? 
"ye sayang"..... bosan letu nak jawab.. hahaha..


 Motto hidup : Kalau nak pilih pasangan hidup jangan pilih yang kacak sangat nanti banyak saingan, jangan pilih yang kaya sangat nanti dye curang, cukup sekadar orang sederhana yang sedap mata memandang..Love aizul azmeer


Time couple : Hari-hari tanye awak sayang sye tak? Rindu sye tak??
Dah tunang :  Hari-hari tanye dalink sayang sye tak? Rindu sye tak??
Lepas kahwin : ?????  (entah ek, belom kahwin)

Hope lepas kahwin akan kekal macam ni, tapi haritu dalink cakap "ye malu kalau anak-anak dengar dah tue-tue nak bersayang-sayang", ermm..sedih giler kot bile dengar macam tu....

Salah ke nak romantik dengan pasangan sendiri? 

Tu la kot penyebab keluarga cerai berai, sebab si isteri rase suami dye tak sayang sebab suami dye tak cakap and si suami pulak tertarik dengan someone yang flirt dengan dye, someone yang bersayang-sayang dengan dye.. 

Tepuk dada tanya selera~~~


Bila dah lama tak gaduh rase rindu nak gaduh, bila dah gaduh, akan diam seminggu or sebulan maybe dalink tamo pujok pon kan.. kan best kalau dalink pujok depan-depan dengan kata-kata romantis...cewahhh~ 

Orang perempuan ni kalau merajuk bukan sebab dye benci, marah.. cume nak perhatian lebih je. So, jangan biarkan orang perempuan tu reda or beik or biarkan sekejap bcoz merajuknya akan jadik barah then akan jadi benci dan mulelah keretakan perhubungan...sadd...

Tapi disebabkan gaduh la dalink paham sye and sye paham dalink..kunun la..hahahahaa 

Sayang tak mintak pelik-pelik pon dalink : 

1. Dalink wajib call/SMS syg hari-hari (3G jugak!)
2. Kalau nak keluar wajib bagitaw syg
3. Syg nak jadi orang 1st yang taw berita baik or buruk
4. Wajib wish morning and nite
5. Wajib jemput syg kalau syg balik kampung
6. Jangan keluar sampai lewat malam pastu tak call syg (panas hati)
7. Lebihkan orang lain dari syg (keluar malam dengan kawan sampai lupe syg)



Syg nak abg bace banyak novel cinta supaya abg lebih romantik, macam cerite hayalan novel yang hiro mesti kne kacak habes and heroin cun giler. 

Bukan bermaksod abg tak romantik ye, cume syg nak lebih lagi..hahahaa tamak tamak...

Kita mest kuwos!! Nanti pelamin roboh kalau gemok sangat plus tak kacak la dalink kalau pewot nampak..lalalala~~~

Dalink jangan mein panas plus jage kulit supaya tak kua jerawat okey, cukoplah syg jadik jururawat..jangan tambah jerawat pulak..

Kerja rajin-rajin supaya cepat kaya & cepat kahwen..hehehe

Love my dalink so much!!